Promises Gala voor Slachtofferhulp

PROMISES GALA 2001 VOOR SLACHTOFFERHULP.

Het Promises Gala 2001 is een muzikale, culinaire en vooral sfeervolle en feestelijke bijeenkomst die op 15 mei 2001 in de La Bonbonnière in Maastricht wordt gehouden. Doel is fondsen te werven voor de Stichting Slachtofferhulp Nederland. Een gedeelte van de opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan het in Sittard gevestigde Zuid Limburgse bureau van de stichting.

In Nederland blijkt goed opgezette en effectieve slachtofferhulp steeds harder nodig te zijn. De overheid verleent voor dat werk, dat zich bijzonder snel ontwikkelt, slechts beperkte financiële steun. Er zijn in totaal 25 bureaus voor slachtofferhulp in het gehele land actief. Sinds 1993 zijn er landelijk al meer dan 100.000 mensen per jaar geholpen door ongeveer 240 beroepskrachten en 1600 vrijwilligers.

In Limburg is het bureau ‘midden en noord’ werkzaam dat in Venlo is gevestigd. Zeven jaar geleden werd ook een bureau voor Zuid-Limburg opgezet. Ook hier wordt het werk voornamelijk door vrijwilligers gedaan.

Het zijn er in totaal 75 die door 9 beroepskrachten worden geworven, getraind en begeleid. Intussen heeft het bureau Zuid-Limburg al in meer dan 6000 gevallen hulp geboden.

Mensen kunnen op alle mogelijk manieren in de rol van slachtoffer terecht komen. Dat kan gebeuren als gevolg van bijvoorbeeld woninginbraak, huiselijk geweld (41 procent van de Nederlanders krijgt in zijn leven tenminste EEN keer met huiselijke geweld te maken), relatieproblemen, agressie in het verkeer (die hand over hand toeneemt) en ongevallen.

De ervaringen in Enschede en Volendam hebben bovendien pijnlijk duidelijk gemaakt dat er, in geval van rampen, soms op grote schaal slachtofferhulp  moet worden geboden.

Slachtoffers worden niet alleen geholpen bij de verwerking van hun vaak traumatische ervaringen nadat hun iets is overkomen, maar ook bij het afhandelen van zowel de psychische en lichamelijke als de materiele schade die ze eventueel hebben opgelopen.

In 1989 heeft mr. Pieter van Vollenhoven het Fonds Slachtofferhulp in het leven geroepen om extra fondsen te werven voor het werk van Slachtofferhulp Nederland. De heer Van Vollenhoven is sindsdien voorzitter van dat Fonds.

EEN HELPENDE HAND VAN DE STICHTING PROMISES.

De Stichting Promises, die het grote Gala van 15 mei heeft opgezet, komt voort uit en wordt gedragen door de Rotary Club Maastricht Geuldal. De Stichting brengt jaarlijks geld bijeen voor goede doelen, projecten en activiteiten die niet alleen dringend nodig zijn, maar die niet of onvoldoende door de overheid worden ondersteund of die zonder hulp van buitenaf onmogelijk gerealiseerd kunnen worden. Het kan gaan om zowel landelijke als regionale projecten.

De Stichting Promises werft vooral fondsen door het organiseren van muzikale, culturele en culinaire evenementen. Dit jaar richt de fondsenwerving zich geheel op Slachtofferhulp Nederland.

LA BONBONNIÈRE: SFEERVOLLE EN HISTORISCHE LOKATIE VAN HET GALA

Het Gala van 15 mei zal een bij uitstek feestelijk, muzikaal en culinair karakter dragen. Juist daarom is La Bonbonnière – het historische theater dat vaak met een knipoog als ‘het culturele snoepje van Maastricht’ wordt aangeduid – als locatie voor het Gala gekozen. La Bonbonnière draagt alle kenmerken van het ‘klassieke’ theater met zijn barokke en balkons en loges, zijn rijke aankleding, zijn oplopende vloer en zijn schitterend podium.

La Bonbonnière diende dan ook al vanaf de 17e eeuw als stadsschouwburg van Maastricht. Het geldt nog steeds als een van de oudste, fraaiste en meest sfeervolle theaters van het land. Het is bovendien bijzonder gelegen: vlakbij het O.L. Vrouwe Plein in hartje Maastricht.

In die entourage begint om 19.00 een uniek concert dat uit twee delen bestaat.

Gedurende het eerste deel – dat ongeveer 40 minuten duurt – treden Mr. Pieter van Vollenhoven, de bekende pianist Louis van Dijk en de zangeres en violiste Selma van Dijk op. De heren van Vollenhoven en Van Dijk genieten grote bekendheid als ‘de gevleugelde vrienden’ en hebben tal van optredens voor de televisie, maar ook in de grote theaters van Nederland op hun naam staan.

Het tweede deel van het concert bestaat uit een optreden van het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ernst van Tiel en met medewerking van de sopraan Barbara Haveman. Er worden werken van de grote 20e eeuwse Amerikaanse componisten George Gershwin en Leonard Bernstein gespeeld.

Het Limburgs Symfonie Orkest is een begrip op de muziekpodia van niet alleen Limburg en Brabant, maar ook op die van tal van andere steden. Zo speelt het orkest regelmatig in het Concertgebouw te Amsterdam. Ook oogst het lovende kritieken voor zijn opera begeleidingen. Nog het vorig jaar maakte het LSO een uitgebreide tournee naar Japan die een groot artistiek succes werd. Het orkest heeft overigens nog tal van andere succesvolle optredens in diverse landen achter de rug.

De sopraan Barbara Haveman heeft een internationale carrière als operazangeres opgebouwd. Ze treedt regelmatig op in grote producties, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Zo zingt ze dit jaar in o.m. in Straatsburg onder leiding van Andre Previn en bij de operagezelschappen van Luik en Antwerpen in werken van Massenet, Verdi, Zemlinsky en Mozart.

Het diner, dat om 20.25 uur begint, zal een culinaire ervaring van de eerste orde worden omdat maar liefst drie topkoks – die bovendien dragers van Michelin-sterren zijn – voor de bereiding ervan tekenen. Dat zijn Rene Brienen, Sascha Cremers en Otto Nijenhuis.

Otto Nijenhuis is  sinds 1990 chef-kok van ‘Hotel Restaurant Prinses Juliana’ te Valkenburg aan de Geul. Daarvoor heeft hij als chef de partie gewerkt  in gerenommeerde restaurants als ‘De Hoefslag’ in Bosch en Duin en ‘Scholtenshof’ in Stevoort (België). Van 1986-1993 heeft hij regelmatig stages gelopen in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en België.

Sascha Cremers is sinds 1993 de trotse eigenaar van restaurant ‘Le Sapiche’ in Gulpen. Tijdens zijn loopbaan werkte hij in de volgende twee Michelin-sterren restaurants: ‘Aux Armes de France’in Frankrijk, ‘Scholtenshof’ in België en ‘Hotel Restaurant Prinses Juliana’ in Valkenburg aan de Geul.

René Brienen heeft gewerkt als chef de partie in ‘Chateau Neercanne’, als sous-chef in ‘Kasteel Wittem’, als chef-kok in hotel ‘Valuas’ te Venlo en in restaurant ‘Het oud Pastorieke’ in Overloon. Sinds 1990 is hij eigenaar van restaurant ‘Onder de Boompjes’ in voornoemde plaats.

Om 22.35 uur wordt het Gala afgesloten met een grote loterij. Bovendien zal de a-capella zanggroep ‘Les Femmes’ een speciaal voor het Fonds Slachtofferhulp geschreven lied ten gehore  brengen.

Aan het eind van de avond heeft het bestuur van de Stichting Promises een check kunnen overhandigen aan Mr Pieter van Vollenhoven, met de opbrengst van het gala: Dfl95.000,=

“…een muzikale, culinaire en vooral sfeervolle en feestelijke bijeenkomst.”